Pamätné kamene za obete genocídy osadili v prítomnosti ich pozostalých

23.07.2013 Prešov

Prešov 23. júla (TASR) - Na dvoch miestach v Prešove, na Hlavnej a Sabinovskej ulici, osadili deväť pamätných kameňov Stolpersteine, pripomínajúce obete nacistickej genocídy. Autorom kameňov aj projektu ich osadzovania v rôznych mestách Európy je nemecký umelec Gunter Demnig.
"Po toľkých rokoch sú ľudia, ktorí, žiaľ, nemajú nikde hrob, dokonca nevieme o nich ani deň, ani mesiac, kedy boli umučení, kedy zomreli. A konečne si môžeme na nich spomenúť, pretože nemajú hrob, sú kdesi od Osvienčimu pochovaní po rôznych koncentračných táboroch. A je to pre nás pre pozostalých akési zadosťučinenie, že konečne máme niečo, kde sa môžeme pokloniť," povedal Ivan Pasternák, príbuzný a pozostalý Gellertovcov, jednej z rodín, ktorým sú kamene venované.
Deväť kameňov Stolpersteine, čo v preklade znamená kamene, o ktoré sa potknete, je osadených pred bývalým hotelom Savoy na Hlavnej ulici a na Sabinovskej ulici, kde stáli kedysi domy. Na kameňoch sú vyryté mená Židov, ich dátumy narodení a úmrtí a v niektorých prípadoch aj to, ako zomreli. Sedem kameňov je pre rodinu Gellertovcov a dve pre rodinu Preiszovcov.
Podľa hovorkyne mesta Prešov Veroniky Kmetóny Gazdovej boli tieto kamene na Slovensku umiestnené zatiaľ len v dvoch mestách, Brezne a Banskej Bystrici.
Prvé takéto kamene do dlažby osadil ich autor Gunter Demnig v roku 1995 v Kolíne nad Rýnom a Berlíne ešte ilegálne. Neskôr však získal súhlas úradov. Osádzanie kameňov sa počas rokov rozšírilo v Nemecku i ďalších európskych štátoch. V súčasnosti ich je viac ako 25.000 v stovkách miest. Projekt je zameraný na pamiatku všetkých obetí holokaustu.
 

Vyberte región